No video

Neuroștiința și tinerețea creierului

Elena Nisulescu
Elena Nisulescu

MULTUMESC ESTE DE MARE AJUTOR PENTRU CUNOASTERE SI INTELEGERE/.

8 months ago
vlad dracul
vlad dracul

ne place sa facem polemica dar cunoastem atat de putin despre creier incat nu avem cum sa intalegem in totalitate adevarul este ca nu cunoastem cum functioneaza creierul si nu cunoastem toate functile aceestuia

Year ago
Anonimescu Cutarescu
Anonimescu Cutarescu

Dar sunetul din fundal e ultrasunet?

2 years ago
Ionel Bejenariu
Ionel Bejenariu

Cum putem lua legatura cu D- Bargauanu ? A trebui sa existe centre undesa putem accesa contracost aceste aparate .Unde sunt ?

2 years ago
Granitele Cunoasterii
Granitele Cunoasterii

http://www.aimgroup.ro/

2 years ago
Cristi Rat
Cristi Rat

cand faceti o emisiune despre al doilea creier?!

2 years ago
realdodo01
realdodo01

de ce nu se mai poate comanda cartea?Cum putem intra in posesia ei?

2 years ago
realdodo01
realdodo01

am gasit cartea , multumim

2 years ago
Adrian Adi
Adrian Adi

de ce nu se mai poate comanda cartea?Cum putem intra in posesia ei?

2 years ago
George Toma
George Toma

Ma hranesc cu emisiuniile dv . Sunt destul de calitative..ar fi frumos cu ceva mai multe dovezi. Iar daca se poate sa dezbateti o tema cu subiectul : cine conduce sau educa creierul? Creierul se autoeduca sau organele de simt,factorii externi ? Etc

2 years ago
Rose Opium
Rose Opium

care este cauza sunetului de pe fundal, care presupun ca este si de o frecventa nefavorabila, din moment ce este foartr deranjant. nu l-am mai intalnit, doar in alte emisiuni ale tale, Daniel

2 years ago
Granitele Cunoasterii
Granitele Cunoasterii

Probleme tehnice pe care cei de la Nasul nu au reusit sa le rezolve...

2 years ago
Silvia Gogonetu
Silvia Gogonetu

Un subiet extrem de interesant.Este bine de stiut de toti tinerii care urmeaza sa-si întemeieze o familie .Atentia pe care o oferim copiilor pîna la o anumita vârsta este foarte importantă.Rămâne extrem de valabil că cei sapte ani de acasă conteaza enorm.Multumim pentru toate aceste emisiuni constructive la toate nivelele si pentru toate vårstele.Multe emisiuni la fel de interesante si în continuare.

2 years ago
Violeta Olaru
Violeta Olaru

Multumesc pentru link

2 years ago
Neo_metallum1618
Neo_metallum1618

Bine ca există părinți, bine ca există educație, bine ca există moralitate, etică și nu în ultimul rand, religie. Altfel lumea s-ar confrunta cu milioane de criminali antrenați de jocurile pe calculator.

2 years ago
Lucian Atanasiu
Lucian Atanasiu

+Neo_metallum1618 Da, meştere - îţi înţeleg cred dilema. Sunt perfect de acord, anumite definiţii/teorii/explicaţii din ştiinţă eşti nevoit să le iei de bune — vasta majoritate nu avem acces la telescoape gigantice, acceleratoare de particule care costă miliarde şi nenumărate alte soiuri de aparatură specializată. Însă ştiinţă - spre deosebire de filosofie şi teologie — e conştientă de falibilitatea şi subiectivitatea fiinţei umane şi e "construită" în aşa fel incât să fie imună la lucrurile astea. Caută "metoda ştiinţifică" şi vei afla concret care's mecanismele pe care ştiinţa le invocă în a investiga un fenomen, a filtra informaţia şi chiar a se auto-corecta când este necesar. Greşeşti deci - nu e nevoie să "crezi pe cuvânt" nimic din ştiinţă, din moment ce îţi este expus fiecare detaliu, fiecare pas al raţionamentului - şi poate cel mai important - cunoşti *procedeul* prin care s'a ajuns la acea concluzie (în esenţă Metodă Ştiinţifică). În consecinţă, nu poţi pune pe picior de egalitate filosofia cu ştiinţa. (Filosofia e BTW considerată strămoşul ştiinţei). Există un citat celebru atribuit lui Isaac Newton, sună cam aşa: "Dacă am cutezat în a vedea mai departe e din cauză că m'am sprijinit pe umerii giganţilor". E o metaforă pentru a spune că a ajuns la descoperirile lui măreţe din cauză că s'a putut baza pe munca celor dinaintea lui: a studiat'o şi a înţeles'o, însă nu a verificat'o în cel mai fin detaliu. Încearcă să înţelegi cum funcţionează Metoda Ştiinţifică şi ca exerciţiu aplic'o singur ca să decizi dacă spusele autorilor menţionaţi de tine sunt sau nu substanţiate şi ancorate în realitate. Altfel, eu nu sunt aici ca să'i spun nimănui ce ar trebui să citească, ce ar trebui să creadă şi cine ar trebui să fie - toate astea depind de fiecare în parte. Nu mă deranjează că unii preferă fotbalul în loc să fie în pas cu fizica cuantică (eu personal nu pot să înghit fotbalul, dar nici nu pot cu uşurinţă explica ce e un boson, ce face fiecare quark sau descrie interacţiunile dintre ei - mă uit la diagramele Feynman ca mâţa'n calendar). Tot ce am de spus poate fi rezumat în trei cuvine: "nu fiţi mai idioţi decât cel mai inteligent rechin, că trăim în ape tulburi şi s'ar putea să fiţi mâncaţi". Cuţitul - raspunsul e: nici unul din lucrurile enumerate, ci mă deranjează că e folosit ca o armă, deşi e promovat şi vândut ca "simplu ajutor indispensabil în bucătărie". E cuţit de bucătărie - aş prefera să nu cauzeze moartea nimănui… Iar dacă totuşi o face, n'o să'l folosesc la mâncare din simplul motiv că poate fi infectat cu HIV sau hepatită :) Ca de obicei o plăcere.

2 years ago
Neo_metallum1618
Neo_metallum1618

Ma regăsesc intr-o poziție extrem de nefavorabila, in ceea ce privește adevărul. Sunt tone de informație precisă și concisă despre dimensiunea spirituală a existentei (nu ma refer aici la Biblie, ci la cărțile lui Rudolf Steiner, Emmanuel Swedenborg, Jakob Lorber, s. a.). Nu pot lua in calcul posibilitatea ca toți acești oameni sa fi fost duși cu pluta (iți propun sa te interesezi despre viața lui Swedenborg) și sa scrie despre lumea lor imaginară și ce prieteni și-au făcut acolo. La urma urmei, și pe fizicieni ii credem pe cuvant in ceea ce privește astronomia și fizica cuantică, pentru ca noi nu ne putem da seama singuri dacă e adevărat ce spun ei sau nu. Oricum, nici nu ne prea preocupă existenta bosonilor la finala din Champions League. Sau poate ca e mai interesant sa te gandești la forța de frecare a mingii cu aerul, la impulsul care il are spre poartă sau chiar alcătuirea mingii la nivel atomic și cuantic, decat meciul in sine? Tot ce scriu autorii menționați de mine, au o logică, o explicație rațională, ba mai mult, ei scriu despre experientele personale in dimensiunile spirituale și totodată indruma și pe alții să urmeze anumite tehnici de meditație, ca sa poată și cititorul de rand să se convingă dacă există sa nu toate bazaconiile din acele cărți. Legat de treaba cu cuțitul, nu sunt eu, nici tu, nici oricine pe care cunoaștem care sa-si fi ucis vecinii cu cuțitul (religia). Dacă pui problema; "cum voi mai putea folosi cuțitul sa imi fac sandwich, atata timp cat cu el au fost omorați atația oameni", te intreb eu : ce te deranjează la acel cuțit? Simți ca sunt atașate de el sufletele celor uciși? Simți ca va cădea asupra ta vina crimei? Dar cuțitul cu care tai carne (sau eventual sacrifici animale), nu este incărcat de tot aceeași vina? Sau o crimă de om e mult mai gravă decat uciderea unui porc sau unui miel, pentru ca așa e omul - superior celorlalte animale? Nu se pune problema ce au făcut altii inainte cu cuțitul acela, ci se pune problema ce vei face TU cu cuțitul respectiv. Have a nice day! :)

2 years ago
Lucian Atanasiu
Lucian Atanasiu

+Neo_metallum1618 .... -- Prea multa cunoastere sugruma tainele universului,care au in sine o frumusete anume... -- Frumuseţea misterului constă *tocmai* în anticipatia a ce urmează a fi descoperit şi satisfacţia de a'l deconspira. *Niciodată* cunoaşterea deci nu o să răpească din frumuseţea universului, ci dimpotrivă - o va îmbogăţi. Dacă nu mă crezi, încearcă să deschizi o carte interesantă, să citeşti 3 pagini şi apoi s'o pui deoparte, mulţumit doar cu misterul. Dar îţi permiţi să spui asta pentru că *nu ştii* să preţuieşti cunoaşterea. [[ Sincer, e mai mult mai rău de atât - cred ceasul tău deşteptător e spart de mult şi un cuc şi'a făcut cuib în el. ]] De'ata pentu tine nu e important fondul ci iluzia: -- Nu cred ca e intratat de important daca acele minuni chiar s-au petrecut sau nu -- Ai ales *singur* pastila albastră, şi e normal, pentru că dogma care'ţi înrobeşte mintea *nu preţuieşte cunoaşterea*. În final - nu mă deranjează imaginea sângeroasă a cuţitului (am citit Vechiul Testament wink wink). În schimb, mă jenează oarecum să spui că "religia nu e rea, dar oamenii sunt" - ca şi când o ideologie poate exista independent de oameni, ca şi când religia nu a fost la rândul ei creată de oameni… Ştiu că nu'ţi e uşor să te împaci cu ideea, dar aminteşte'ţi noaptea de o mie de ani şi uită'te la ce fac jihadiştii. Din punctul meu de vedere, răul provocat de religie nu e scuzabil doar pentru că te face pe tine să te simţi călduţ şi drăguţ. Dacă'mi permiţi să extind analogia cu cuţitul - de acord, poţi face mai multe lucruri cu el - în teorie. Însă în realitate, nu iei cuţitul cu care ţi'ai înjunghiat vecinii, îl ştergi de sânge şi apoi îl foloseşti ca să'ţi faci un senviş. Cheers.

2 years ago
Neo_metallum1618
Neo_metallum1618

Eu vad religia ca pe o unealta care poate sa ajute omul sa faca bine...sau sa faca rau.Nu e ok sa vezi doar raul care l-a facut religia. Oare cate lucruri se pot face cu un cutit,de exemplu?De la curatat legume si feliat fructe,pana la taiat de vene s.a.m.d. (scuze pentru imaginea sangeroasa).Nu sprijin intreg crestinismul,pentru ca,dupa cum stii,el este separat in mai multe culte si secte.Din ce am citit pana acum,singurul cult autentic dintre toate ramificatiile crestinismului,este ortodoxismul.Nu sunt in masura sa dovedesc asta,dar pot recomanda 2 autori care vorbesc mai in detaliu despre ortodoxie,intr-un limbaj cat de cat accesibil tuturor : Andrei Kuraev (diacon rus) si Danion Vasile (teolog,fost yogin).Ca dovada a autenticitatii ortodoxiei,cred ca cea mai credibila este oastea de sfinti si mucenici care nu mai au loc in calendarul nostru.Fiecare dintre acestia si-au ajutat aproapele (mai mult decat pe sine),si-au dat viata pentru credinta si unii chiar au facut minuni.Nu cred ca e intratat de important daca acele minuni chiar s-au petrecut sau nu.Pana si cele mai neinsemnate vietati sau fenomene ale naturii pot fi considerate minuni,asta daca incetam sa mai punem automat eticheta de "banal/firesc" la tot ce vedem in jur. Bine zicea Lucian Blaga in "Eu nu strives corola de minuni a lumii"....Prea multa cunoastere sugruma tainele universului,care au in sine o frumusete anume... Reiau ideea mea de la inceput: religia nu este in sine rea,ci are un scop nobil,dar modul cum este folosita de unii oameni este unul negativi pentru ca o folosesc in favoarea LOR. Emisiunea aceasta nu este pentru intelectuali,ci pentru oameni deschisi la nou,la altceva decat Un Show Pacatos,Romania in direct (crime si politica) si alte abjectii.Cei care vizioneaza aceasta emisiune,au datoria sa reflecteze la ce s-a discutat,sa-si puna intrebari legate de continut si chiar de veridicitatea afirmatiilor facute.Internetul este plin de informative,dar asta nu inseamna ca tot el va gandi si pentru noi...

2 years ago
Lucian Atanasiu
Lucian Atanasiu

+Neo_metallum1618 Înclinam mai mult spre Islam (care se încadrează perfect în cercul trasat de tine, care afirmă cu tărie că ceea ce fac e în numele zeităţii lor). Chiar dacă ne limităm strict la Islam - omorul *are* deci treabă cu religia. Creştinismul are şi el oalele lui sparte - sacrificii umane, cruciade, vânătoare de vrăjitoare, etc. Motivul pentru care am îndreptat pistoalele spre religie e pentru că are o amprentă mult mai vastă în istorie şi în era curentă, însă ideea principală este că omenirea are o istorie destul de sângeroasă datorată ideologiilor de cult. În categoria asta intră şi lideri precum Stalin şi Hitler care impus doctrine similare în multe aspecte cu religiile: cu alte cuvinte, au încercat să creeze propriile religii, cu ei ca personaj central (asta lămureşte partea cu ego-ul, mersi că ai clarificat). Motivaţia *declarată* a acestor culte e prea puţin relevantă - aşa cum spui tu - "Cauzele pot varia, fapta este tot aceeași." Sper că nu crezi că am ceva personal cu tine, dar motivul pentru care am lansat toată discuţia asta despre religii/culte este pentru că avem în faţă un soi de propagandă New Age: Ni se oferă drept "profet" un inginer (cu o pretinsă carieră vastă, dar dintr'un domeniu nespecificat) folosit ca autoritate pentru a promova o "biblie" de 6342 de pagini cu anectdote pseudoştiinţifice despre vindecări miraculoase. …Desigur, avem şi o discuţie cu un minusculă premisă ştiinţifică (neuroştiinţa), pentru a câştiga minţile snobilor pseudointelectuali, hipsterilor şi aşa-zişilor agnostici. Desigur, titlul cărţii, "Superinteligenţa blah" e foarte fin ales pentru a oferi "profeţia zilelor de pe urmă", aceea că vom atinge inteligenţă de geniu -lucru care evident stârneşte interesul celor mai sus menţionaţi. Mă deranjează faptul că - deşi avem dovezi atât de clare din istorie despre cât de mult rău poate provoca religia în general - oamenii insistă să creeze şi să promoveze religii noi - de genul acestei tâmpenii New Age.

2 years ago

Next videos